Winnend ontwerp in productie genomen door Inti Knitwear

Fotoshoot in het modehotel in Arnhem

_MGF4184Studenten van de Willem de Kooning academie, ArtEZ, Amsterdam Fashion Institute en de Design Academie Eindhoven zonden hun ontwerpen in. Het winnende ontwerp Cocoon van Taina Maraschini werd onlangs door Inti Knitwear in productie genomen en speelde een hoofdrol in de fotoshoot in het modehotel in Arnhem. Ook een glansrol voor de tweede prijs: My Escape van Anna Kobierowska en voor het ontwerp Kepenek van Joelle Linden (eervolle vermelding). Alle foto’s kunnen worden gedownload op de Warme Truiendagwebsite en rechtenvrij worden gebruikt onder vermelding van de credits.

Criteria: originaliteit, draagbaarheid en duurzaamheid

_MGF3803Voorzitter van de jury Elsien Gringhuis: “Taina Maraschini van de Willem de Kooning Academie wint, zij scoort met haar ontwerp hoog op de criteria originaliteit, draagbaarheid en duurzaamheid”. Anna Kobierowska van Hogeschool ArtEZ won met haar ontwerp ‘My Escape’ in de categorie design. De jury: “een vernieuwend concept en met veel liefde en vakmanschap gemaakt”. Tot slot kreeg Joelle Linden van Design Academy Eindhoven een eervolle vermelding van de jury voor haar interpretatie van een Turkse schaapherdersdracht ‘Kepenek-wolf in sheep’s clothing’. Jurylid Fioen van Balgooi: “Mooie inspiratie, mooi om een oude traditie terug te brengen in een modern jasje”.

Noodzaak consument te verleiden tot energiebesparing

_MGF4233De wereldwijde uitstoot van broeikasgassen door de verbranding van fossiele brandstoffen was niet eerder zo groot en het laatste VN-klimaatrapport klinkt onheilspellender dan ooit. Van groot belang om snel meters te maken in het terugdringen van ons energieverbuik. In Nederland wordt de meeste energie verbruikt voor verwarming van onze huizen, winkels en kantoren. Het ligt zeer voor de hand: als we ons warmer kleden en geen ruimtes verwarmen waar we niet verblijven kunnen we snel veel energie besparen teneinde klimaatverandering onder de twee graden opwarming te houden.

Duurzaam onderwijs en de modeindustrie

_MGF4459De modeindustrie is goed voor maar liefst tien procent van de wereldwijde CO2-uitstoot en is één van de meest vervuilende Industrieën ter wereld. Daarom is het van groot belang dat studenten leren hoe kleding te produceren met minimale impact op het milieu. Op veel Fashion en Designacademies gaat alle aandacht nu nog naar de persoonlijke creatieve ontwikkeling van studenten. En zijn het individuele docenten en studenten die samen op onderzoek uitgaan hoe de modeketen te verduurzamen. Ook vinden sommige studenten het duurzame onderwijs dat er op de academies gegeven wordt te weinig glamoureus.
De deelnemers aan de ontwerpwedstrijd hebben laten zien dat een duurzaam ontwerp absoluut fashionable is. We hebben de creatieve sector hard nodig om onze duurzame toekomst inspirerend en verleidelijk te verbeelden.

Al meer dan 108.000 deelnemers aan Greenchoice Warme Truiendag 2014

_MGF4058
7 februari is het weer zover: dan is het weer Greenchoice Warme Truiendag. Doe ook mee aan de nationale energiebesparingsactie van het Klimaatverbond. Zet de verwarming lager, trek een warme trui aan en bespaar -zonder verlies van comfort – 7% energie per graad en dus 7% CO2 uitstoot. Bekijk de toolbox en organiseer een eigen Greenchoice Warme Truiendagactie om te laten zien hoe jij (alleen of samen met anderen) energie bespaart!
Zie ook hier.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.