De Jury

Bestond in 2012 uit:

Stella van Himbergen

Stella van Himbergen –afgestudeerd aan de HKU en van huis uit modeontwerpster- is directeur van Dutch Design in Development (DDiD). DDiD is gespecialiseerd in fair design, duurzame productie en eerlijke handel. Ze onderscheidt zich door eco-design, fair trade en ‘profit’ in haar aanpak te combineren.
Al 7 jaar lang helpt DDiD importeurs, ontwerpers, retailers, producenten en ontwerpers met hun duurzame design, productie- en marktvragen. DDiD adviseert en geeft op maat gemaakte trainingen.
En DDiD heeft een uitgebreid netwerk voor werving en selectie van Nederlandse ontwerpers en producenten in ontwikkelingslanden en opkomende markten. BNO is partner van DDiD.

DDiD gelooft dat in onze wereld van vandaag alleen duurzaam ontwerp – met respect voor mens, milieu en maatschappij- echt succesvol kan zijn.

Elsien Gringhuis

Na haar afstuderen (2008 ArtEZ Arnhem) presenteerde ze haar eerste collectie tijdens de Amsterdam International Fashion Week, juli 2009. Elsien Gringhuis won verschillende internationale prijzen waaronder de Createurope award for ‘Best Avantgarde Designer’ in Berlijn en de Green Fashion Competition van de Amsterdam Fashion Week (2011). Haar eerste prijs was de HEMA designwedstrijd met een duurzame regenjas.

Emily Hermans

Emily Hermans begon direct na haar afstuderen aan het Amsterdam Fashion Institute een eigen label en staat bekend om haar zelf ontwikkelde breisels (MLY Knits). Inmiddels ontwerpt ze ook geweven en geprinte kleding onder de namen MLY Woven en MLY Prints. Met name de ritmische, repeterende dessins en grafische patronen geven het merk zijn eigen signatuur.

Het bijzondere aan MLY Knits is dat deze lijn volledig in eigen hand en in eigen land wordt geproduceerd. In plaats van kant-en-klare stoffen in te kopen ontwerpt Hermans haar eigen materiaal. Ook de fabricage wordt niet uitbesteed aan de andere kant van de wereld, maar verzorgd door een productiebedrijf waar MLY zelf mede-oprichter en –eigenaar van is.

Fioen van Balgooi

Studeerde in augustus 2009 cum laude af voor zowel haar Bachelor als Master diploma aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (Master of Visual Art and Design en Fashion). Haar afstudeerproject ging over nieuwe manieren van milieuvriendelijk mode ontwerpen. Studeerde ook textielontwerp aan het KASK in Gent waar zij naast textiel- en kunstgeschiedenis de beginselen van het breien, weven en borduren leerde. Fioen is Cradle to cradle designconsultant en runt Refinity, een onderzoeks- & advies bureau dat de zoektocht aangaat naar eco-effectieve manieren van mode ontwerpen.

Ingrid Oomen

Manager Woolmark Nederland. Woolmark investeert o.a. in onderzoek, ontwikkeling en innovatie in de wereldwijde toepassing van Australische wol.

Annouk Post

Aanjager duurzame mode in Nederland binnen hoger onderwijs. Eén van de initiatiefnemers van de website Modebewust.nu. Deze website informeert, stimuleert en ondersteunt modeopleidingen en studenten bij de integratie van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen in het onderwijs. Op Modebewust.nu vinden studenten artikelen, projecten, naslagwerken, interviews, links en andere informatiebronnen die met mode, eco, ‘groen’, duurzaam, biologisch and fairtrade te maken hebben.

Ellen Sillekens

Coördinator Modebewust.nu. Modebewust.nu wil MVO en ontwikkelingen in de modebranche en in het mode-onderwijs toegankelijk maken voor studenten, organisaties, bedrijven, opleidingen en andere geïnteresseerden.

Arno Vlooswijk en Kim van Leest (Thermolab)

Het Thermolab is een broedplaats waar allerlei vragen op het gebied van thermoregulatie langskomen. Het thermoregulatiesysteem zijn alle strategieën die mens en dier gebruiken om op te warmen en af te koelen. Van schaduwbomen tot hondentrimsalons, van kleding tot voeding, van sport tot design. Enorm veel keuzes die we maken hebben rechtstreeks (vaak onbewust) te maken met dit
thermoregulatiesysteem, als ontwerper de uitdaging om hiervan maximaal gebruik te maken. De infraroodcamera is een onmisbaar instrument voor het Thermolab.

Comments are closed.